HKU Studentportal
HKU Studentportal
  • Volg ons op facebook
  • Volg ons op twitter

Per 1 september 2015 is de studiefinanciering veranderd.

Had jij voor 1 september 2015 al studiefinanciering voor een bacheloropleiding?


-> Prestatiebeurs is basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct.Krijg je na 1 september 2015 voor het eerst studiefinanciering voor een bacheloropleiding?


->Prestatiebeurs is aanvullende beurs en studentenreisproduct.

Aanvullende beurs en lening

Een aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Je kunt ook een lening aanvragen.

Naast de gewone lening kun je ook een lening aanvragen voor het betalen van je collegegeld. Deze lening wordt collegegeldkrediet genoemd en is een onderdeel van de studiefinanciering.

De meest uitgebreide informatie vind je op www.duo.nl

Hoe financier ik mijn studie?

Wil je meer weten over hoe je je studie kunt financieren? Download dan de brochure: 'Wijzer in Geldzaken'

Jonger dan 18?

Ben je nog geen 18 zijn? Dan heb je pas recht op studiefinanciering vanaf het eerste kwartaal volgend op je eerste inschrijving. Voor de meeste 16- en 17-jarigen zal dit dus per 1 oktober zijn.

Wijzigingen sinds 1 sep. 2015

Sinds 1 september 2015 geldt voor nieuwe studenten aan hbo en universiteit een nieuw stelsel van studiefinanciering. Vanaf dat moment verdwijnt de basisbeurs. In plaats hiervan kunnen studenten per maand maximaal circa € 1.016,- lenen. Je bepaalt zelf hoevéél je leent voor je levensonderhoud en collegegeld. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl.


Ook maatregelen voor iedereen

De nieuwe vorm van studiefinanciering is onderdeel van een pakket aan maatregelen. Er zijn ook maatregelen die niet alleen voor nieuwe studenten gelden, maar voor álle studenten met studiefinanciering.

DUO controle

DUO voert regelmatig controle uit. Studenten die onterecht een uitwonendenbeurs ontvangen kunnen een boete krijgen en hun studiefinanciering kwijtraken.

Hoge studieschuld studenten

Hoge studieschuld studenten

38 procent van de studenten leent bij DUO, blijkt onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting onder bijna drieduizend studenten. Wie vier jaar lang gemiddeld 365 euro per maand leent, moet straks exclusief rente minstens 17.500 euro terugbetalen.

(bron:  Hoger Onderwijs Persbureau)


Werk en bijverdienen

Lees meer over werk en bijverdienen.

Lees verder